INTERVIEW

Dieter Coppens

Bedankt voor je interesse in de campagne #LaatZeLiggen. Via onderstaande teaser krijg je alvast een voorsmaakje van het interview met Dieter Coppens – het kloppend hart van onze campagne.

Gemeenten die intekenen ontvangen van ons:

  • Het volledige interview (7200 tekens), klaar voor gebruik in het gemeenteblad, de digitale nieuwsbrief en social media…
  • Twee beknopte versies (2000 en 1200 tekens), klaar voor gebruik in het gemeenteblad en social media
  • Een unieke link waarmee ze inwoners rechtstreeks kunnen laten doorklikken naar het volledige interview, dat verborgen blijft voor niet-deelnemende gemeenten

Zo behoudt jouw gemeente de exclusiviteit én de mogelijkheid om te communiceren met herkenbare, professionele content die aanspreekt. Tegelijk toon je als lokaal bestuur op een laagdrempelige en geloofwaardige manier engagement voor klimaatrobuust tuinbeheer.

📩 Lees hieronder de teaser. Heb je vragen of wil je aansluiten bij de campagne? Laat gerust iets weten – we staan voor je klaar.

Interview Dieter Coppens - teaser

Tuinadvies van Dieter Coppens, dat betekent meestal minder werken, meer tijd voor leuke dingen. Met #ByeByeGazon riep hij in het voorjaar op om je gazon minder te maaien, een prima manier om meer wilde bloemen, bijtjes en co naar je tuin te lokken én een opsteker voor de biodiversiteit. 
Vandaag krijgen we van de sympathieke Zoerselaar een nieuwe tip: #LaatZeLiggen. Want blaadjes bewaren betekent bladgoud sparen!

Wat denk je, Dieter? Dit jaar even lui blijven?

Coppens: “Zeker! Ook deze herfst hoef je jezelf echt niet moe te maken aan blaadjes uit je tuin verwijderen. Laat ze gewoon liggen of hark ze rondom je bomen of in je borders. Zo geef je je tuin – én al wat erin leeft – een stevige boost Wie helemaal next level wil gaan, kan er zelfs bladcompost van maken! Hoe je dat doet, lees je hier.”

Veel mensen houden juist van een piekfijne tuin. En nu kom jij met rondslingerende blaadjes?

Coppens: "Tja ... Een tuin zonder bladeren is eigenlijk net hetzelfde als een woestijn voor dieren. Vind je dat het echt te rommelig wordt, hark de blaadjes dan naar de rand van je tuin. Zo help je de natuur een handje én de rest van je tuin blijft netjes.”

Bladblazers: yay of nay?
Of
Bladblazers: doen of niet?

Coppens: "Liever niet. Bladblazers maken veel lawaai, stoten uitlaatgassen uit én ze blazen niet alleen de blaadjes, maar ook de belangrijke kleine diertjes weg. Gebruik gewoon een hark: veel vriendelijker voor de natuur én je buren. Bovendien vind ik het echt mindful. Niets heerlijkers dan een kwartiertje harken."

Meedoen? Registreer je tuin voor 15 december op www.laatzeliggen.be en maak kans op een oerdegelijke tuinhark. Deel je leukste herfstfoto's met #LaatZeLiggen en #Bladgoud op Instagram.

Quotes – interview #LaatZeLiggen ‘25
  • Wat is er dan zo belangrijk aan humus? ‘Je kan die laag beschouwen als een dekentje voor je tuin in de winter en een zonnescherm in de zomer.
  • Neem nu de bodem onder je haag: als je die altijd blootlegt, droogt hij veel sneller uit en krijg je een harde korst waar geen druppel water in kan infiltreren.
  • Het wordt herfst, en plots spenderen we ons weekend massaal aan afgevallen blaadjes, die we met lawaaierige bladblazers bij elkaar proberen te krijgen.
  • Alle tuinen samen vormen het grootste natuurgebied van België. Dat wordt nog veel te vaak vergeten. Het zou toch schitterend zijn als iedereen zijn tuin weer wat meer laat verwilderen, of beter vernatuurlijken