Verschenen in Landbouwleven op 29 juni 2022
Dieter Coppens roept op om ons saai gazon meer geur en kleur in te blazen als ambassadeur van de Bye Bye Gazon campagne. Een campagne die iedere Vlaming vraagt om een deel van hun gazon om te toveren tot een paradijs voor onze ogen en voor de insecten.
Iedereen kan meedoen door een deeltje gewoon te laten groeien, een bloemenweide in te zaaien, vaste planten te zetten of heerlijke bessenstruiken te planten. Een strak gazon is zo dood als beton. Het is een no fly zone voor insecten en kost zeer veel energie, tijd en geld om te onderhouden. “We kunnen ons afvragen of het in deze tijden niet verantwoorder is om een beplanting te kiezen waar we minder werk in moeten steken en waar we meer genot uit kunnen halen” zegt tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger, oprichter van deze beweging.
“Deze campagne bestaat nu al 4 jaar en ging de eerste jaren onder de noemer Bye Bye Gras, waarmee we samen met Dirk Draulans, Bartel Van Riet, Herr Seele en vele anderen al miljoenen mensen hebben bereikt. Voor de 4de editie herdopen we de campagne naar Bye Bye Gazon. We zijn immers niet tegen gras, wel voor meer geur en kleur.” zegt Tine Dhollander, die het visuele luik van de campagne op zich neemt.
Bijna 10% van Vlaanderen bestaat uit privé tuin, evenveel oppervlakte als dat er bos is. Als iedereen maar één vierkante meter saai gazon omvormt krijgen we er in één klap het grootste natuurgebied bij. Meedoen met de campagne is zeer simpel. “Bekijk je gazon eens zeer kritisch! Hoeveel gebruik je nu echt? Breng de zones in kaart waar er zo goed als nooit iemand komt, kies dan een van onze 4 strategieën om hier iets leukers van te maken” stelt regionale campagneleider Els Beeckx.
Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken kan je starten door een stukje gazon af te zetten met vier stokjes, waarbinnen je simpelweg het gras laat groeien. Automatisch komen er na een tijdje bloempjes tussen. Wie minder geduld heeft kan met een schop de grasmat verwijderen en een bloemenmengsel inzaaien. Belangrijk hierbij is dat je biologisch en inheems bloemenzaad gebruikt. Deze kan je voor een voordelig tarief kopen via de ByeByeGazon.be website.
Een nog robuustere oplossing is om vaste planten te zetten in plaats van gazon. Er zijn meer dan 2000 bekroonde vaste planten, waarvan een heleboel inheems, die het goed doen in ons klimaat. Keuze genoeg dus om van je gazon een unieke plek te maken. Men zou ook kunnen stellen dat we in deze tijden beter voedsel kunnen kweken dan gazon. “Je kan evengoed een stukje gazon verwijderen en er enkele frambozenstruiken zetten, in het najaar kan je dan met je welverdiende oogst je ontbijt pimpen” zegt Dieter Coppens al glunderend.